Anasayfa
Biyografiler
Wilhelm Conrad Röntgen Kimdir ?
Wilhelm Conrad Röntgen Kimdir ?
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen 27 mart 1845’te Rhine’in küçük bir taşrası Lennep’te bir tüccarın tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi o 3 yaşındayken daha sonra burada Martinus Herman van Doorn Enstütüsü’ne de gideceği Apeldoorn’a taşındı. Özel bir yeteneği yoktu ama doğa ve orman hayranıydı. Mekanik alet yapımına yatkındı. Bu bütün yaşamı boyunca karakteristik bir özelliği oldu.
1862’de aslında başkasının karikatürünü yapmış olmasına rağmen öğretmenlerinden birinin karikatürünü yaptğı haksız olarak iddia edilipatılacağı Utrecht teknik okuluna başladı. Daha sonra fizik okumak üzere 1865’te Utrecht Universitesi’ne girdi. Burada yeterli başarıyı göteremeyerek Zürih’teki Polyteknik okulunun sınavlarına girip kazanınca makina mühendisliği üzerine okumaya başladı. Clausius’un derslerine ve Kundt’la laboratuvar çalışmalarına katıldı. Hem Kundt hemde Clausius onun gelişiminden çok etkilendiler. 1869’da Zurich Universite ‘sinden doktora diploması aldı. Ve Kundt’un asistanı olarak atandı. Daha sonra Kundt’la aynı yıl Würzburg’a üç yıl sonrada Strasbourg‘a gitti.
1874 yılında Strasbourg Üniversite’sine okutman bir yıl sonra Wurtemberg’de Hohenheim Tarım Yüksek okulu’na profesör olarak atandı.1876′ da Strasbourg’a fizik profesörü olarak geri döndü. Fakat 3 yıl sonra Giessen Universite’si fizik bölümünden gelen teklifi kabul etti. Aynı konumda 1886′ da Jena Universite’si ve 1882′ de Utrecht Üniversite’sinden gelen teklifleri redettikten sonra Würzburg Üniversite’sinden gelen çağrıyı kabul etti. Daha sonra 1900’da Bavarian hükümetinin özel bir teklifini kabul edip Munih Üniversite’sine gitti ve hayatının sonuna kadar burada kaldı.
Röntgen ilk olarak kristallerin ısı iletkenliği üzerine yazılan bir yazıdan birkaç yıl sonra gazların özgül ısıları hakkında 1870′ de ilk yazısını yayımladı. Diğer araştırmaları Quartzların elektriksel ve diğer özellilkleri farklı sıvıların kırılma indislerinin basınç altında etkilenimleri elektromanyetik etki altındaki polorize edilmiş ışığın değişimi su ve diğer sıvıların sıcaklık ve sıkıştırılabilirlik fonksiyonları yağ damlacıklarının su üzerinde yayılışıdır.
Röntgen adı X-ray ışınlarının keşfiyle anılır. 1895’te düşük basınçlı gazların içinden geçen elektrik akımı üzerine çalışıyordu. Bu alanda daha önce J. Plucker (1801-1868 ) J. W. Hittorf (1824-1914) C. F. Varley (1828-1883) E. Goldstein (1850-1931) Sir William Crookes (1832-1919) H. Hertz (1857-1894) and Ph. von Lenard (1862-1947)’in çalışmları olmuştu. Bu bilim adamlarının Cathode ışınları ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucu bu konu oldukca iyi biliniyordu. Fakat Röntgen’in Cathode ışınları üzerine yaptığı araştırma yeni bir çeşit ışınımın keşfine yol açtı.
İçi boşaltılmış bir tüp karanlık bir odada bütün ışınlardan korunmak için siyah bir kartonla kaplanırsa ve bir tarafı barium platinocyanide’ la kaplı kağıd çıkan ışınların yolu üzerinde iki metre uzağa bile konsa geçirgen oluyordu. Devam eden bir çok deneyden sonra ışınların yolu üzerine konan değişik kalınlıktaki cisimler farklı geçirgenlik özelliklerine sahip oluyordu. Karısı elini ışınların üzerinde bir müddet hareketsiz tutup ışınlar fotoğraf paleti üzerine düştüğünde görüntüyü biraz iyileştrince elindeki kemiklerin ve parmağındaki yüzüğün gölgesinin palete düştüğünü fark etti. Bu o zamana kadar alınan ilk röntgenogram’dı. Bu ışınların yapısını bilmediğinden X-rays adını verdi. Daha sonra Max Von Laue ve öğrencileri bu ışınların ışıkla aynı elektromanyetik yapıya sahip fakat yüksek frekanslardaki salınımlarda farklı özellikler gösterdiğini buldular.
Röntgen Anna Bertha Ludwig ile Zürih’te evlendi. Hiç çocukları olmadı.Karısından 4 yıl sonra 10 şubat 1923’te öldü.